ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, άμεση ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις, Διασκέδαση – Ψυχαγωγία και Αθλητισμός
– Τεχνολογία – Για να ξέρεις πότε το φαγητό σου… έληξε ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ Είναι ενοχλητικό και ταυτόχρονα χάσιμο χρημάτων να ξεχνάς να καταναλώσεις τα τρόφιμα που διατηρείς στο ψυγείο σου πριν την ημερομηνία λήξης τους.
Ακριβώς το πρόβλημα αυτό έρχεται ένα νέο concept που ακούει στο όνομα QR Fridge Magnet και αναλαμβάνει να σε ενημερώνει για το ποια τρόφιμα είναι φρέσκα και ποια πλησιάζουν προς την ημερομηνία λήξης τους.
Πρόκειται για ένα διαδραστικό μαγνητάκι που σκανάρει τις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων σου και σε πληροφορεί για το πόσο φρέσκα είναι με μια φω ΤΕΙνή ένδειξη στην πόρτα του ψυγείου σου (πράσινη αν είναι φρέσκα, πορτοκαλί όταν είναι κοντά στην ημερομηνία λήξης και κόκκινη όταν έχουν λήξει και πρέπει να πεταχτούν).
Η σχεδιαστική ιδεά ανήκει στους Hu Yaxing, Chen Zhipeng, Liao Haibo και Tang Yigang και βραβεύτηκε με το 2013 Red Dot Design Award.
ΠΗΓΗ: techgear.gr
ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ JUMBO: Ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο του «σωτήρα» των γονιών;
Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, γονείς και μαθητές δέχονται εδώ και καιρό τον καταιγισμό διαφημιστικών μηνυμάτων σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα της γνωστής εταιρείας «JUMBO», που υπόσχεται να «ελαφρύνει» τα βάρη των γονιών από τα έξοδα της λεγόμενης «σχολικής λίστας».
Το διάσημο πλέον διαφημιστικό μήνυμα δείχνει τον ήρωα Jumbo να «εκτελεί» τις υψηλές τιμές των απαραίτητων για τους μαθητές προϊόντων και να «απελευθερώνει» τους «αλυσοδεμένους» γονείς.
Πρόκειται για μία ακόμη προσπάθεια στο γνωστό ύφος των «JUMBO», να δημιουργήσει με επικάλυψη το χιούμορ μια εικόνα συμπάθειας προς γονείς και παιδιά για την εταιρεία, η οποία «αντιστέκεται» στις αυξήσεις των τιμών.
Το πραγματικό πρόσωπο της εταιρείας, ενοικιαζομενα διαμερισματα κεντρο βολος όμως, γνωρίζουν πρώτα και κύρια οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί. Είναι πολλές οι φορές που εργαζόμενοι έχουν καταγγείλει σκληρές, εντατικοποιημένες συνθήκες εργασίας, ενοικιαζομενα επιπλωμενα σπιτια στην βολος εκδικητικές απολύσεις, κλίμα αυταρχικό και ωράρια που παραβιάζουν προκλητικά τα νόμιμα επιτρεπόμενα στα καταστήματα «JUMBO».
Το στοιχείο-κερασάκι στην τούρτα δημοσιοποιήθηκε στις αρχές του μήνα και αν αληθεύει, φανερώνει τις ψυχρής λογικής απαιτήσεις της εταιρείας, η οποία ζητεί νέους εργαζομένους 4ωρης απασχόλησης με αμοιβή πείνας, ύψους 180 ευρώ το μήνα!
Αν η ενημέρωση αυτή αποδειχθεί αληθής, καθίσταται φανερό πως επιχειρήσεις παντοδύναμες και εύρωστες οικονομικά, όπως τα «JUMBO», ποντάρουν στην τεράστια ανεργία, για να βρουν φθηνούς εργαζομένους, ώστε να αυξήσουν ακόμα περισσότερα τα κέρδη τους, τα οποία έφτασαν τα 96,96 εκατ. ευρώ την τελευταία διετία, σύμφωνα με την ICAP και τους δημοσιευμένους ισολογισμούς.
Η δε «4ωρη εργασία» -κατά τη συνήθη πρακτική της αγοράς- συχνά δεν τηρείται και οι εργαζόμενοι -σύμφωνα με καταγγελίες τους- υποχρεώνονται να δουλεύουν για περισσότερες ώρες, για τις οποίες δεν αμείβονται.
Όσο για τις χαμηλές τιμές, η εταιρεία εισάγει την τεράστια πλειοψηφία των προϊόντων της από την Κίνα, όπου το κόστος παρ αγωγής είναι εξαιρετικά χαμηλό, όμως, αμφισβητείται συχνά η ποιότητα των προϊόντων που κατασκευάζονται εκεί. Πρόσφατα, άλλωστε, ο ΕΦΕΤ επέβαλε πρόστιμο ύψους 20.000 ευρώ στην «JUMBO» για διακίνηση μη ασφαλών υλικών και αντικειμένων που προορίζονταν να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα, ενώ λίγο νωρίτερα είχε διατάξει την ανάκληση γλειφιτζουριού από τα καταστήματα της εταιρείας, διαμερισματα προσ πωληση στην βολος επειδή περιείχε χρωστικές που δεν αναγράφονταν στην ετικέτα. Οι ουσίες αυτές θα μπορούσαν να έχουν επιβλαβείς συνέπειες στη δραστηριότητα και προσοχή των παιδιών, είχε επισημάνει στη σχετική ανακοίνωση ο ΕΦΕΤ.
Βαριές σκιές τελικά πλανώνται πάνω από τον «ξέγνοιαστο» κόσμο των «JUMBO». Φαίνεται τελικά, αν αποδειχθούν, πως στο «παιχνίδι» του κέρδους δε χωρούν «παιδικοί» συναισθηματισμοί για τους υπαλλήλους.
Διαβάστε επίσης:
ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ Νέα έρευνα για την ασπαρτάμη
Αποτελείται από τρία συστατικά που βρίσκονται σε πλήθος τροφίμων
Μία νέα βιβλιογραφική ανασκόπηση έρχεται να διαψεύσει αμφιλεγόμενες μελέτες και δημοσιεύματα που συνδέουν την κατανάλωση ασπαρτάμης με ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην υγεία.
Οι ιταλοί ερευνητές επιβεβαιώνουν ότι η διασημότερη γλυκαντική ύλη είναι μία όχι μόνο γλυκιά, αλλά και ασφαλής επιλογή.
Τι έδειξε η νέα μελέτη;
Στη νέα ανασκόπηση οι ερευνητές αξιολόγησαν τα επιστημονικά δεδομένα από επιδημιολογικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ανθρώπους και δημοσιεύθηκαν από το 1990, λίγα χρόνια αφότου έγινε συνήθης η χρήση της ασπαρτάμης σε διαφόρου τύπου είδη διατροφής, μέχρι και το 2012.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν υποστηρίζουν ότι η ασπαρτάμη και οι υπόλοιπες ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες συνδέονται με τον κίνδυνο εμφάνισης διάφορων μορφών νεοπλασμάτων, με τον καρκίνο του εγκεφάλου, του γαστρεντερικού, του μαστού και του προστάτη, ούτε με αγγειακά επεισόδια και πρόωρο τοκετό.
Η διαδρομή της ασπαρτάμης στο σώμα μας
Κατά την πέψη της από τον οργανισμό, η ασπαρτάμη αποικοδομείται στα 3 συστατικά από τα οποία αποτελείται: τα αμινοξέα, ασπαρτικό οξύ και φαινυλαλανίνη και μικρή ποσότητα μεθανόλης. Μπορεί αυτά τα συστατικά να μας φαίνονται «ξένα» ωστόσο συναντώνται ευρέως και φυσικά σε τρόφιμα όπως το κρέας, το τυρί, το ημιαποβουτυρωμένο γάλα, ενοικιαζομενα φοιτητικα σπιτια βολος το αυγό, τα φρούτα, τα λαχανικά, καθώς και οι χυμοί τους.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενοικιαζομενα διαμερισματα στην βολος για φοιτητεσ οι τρεις αυτοί «μεταβολίτες» της ασπαρτάμης δεν συσσωρεύονται στο σώμα, και ο οργανισμός τους διαχειρίζεται με τον ίδιο τρόπο όπως εκείνους που προέρχονται από τα υπόλοιπα τρόφιμα. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα τρόφιμα που καταναλώνονται καθημερινά παρέχουν στον οργανισμό μεγαλύτερη ποσότητα από αυτά τα συστατικά σε σχέση με την ασπαρτάμη.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι επιστήμονες, έχει υπολογιστεί ότι μία τυπική δίαιτα περιέχει 35 φορές περισσότερη φαινυλαλανίνη και 60 φορές περισσότερο ασπαρτικό οξύ ημερησίως, συγκριτικά με τις ποσότητες που προέρχονται από τα τρόφιμα που περιέχουν ασπαρτάμη. Αντίστοιχα, ο χυμός ντομάτας παρέχει φυσικά 6 φορές περισσότερη μεθανόλη σε σχέση με την αντίστοιχη ποσότητα light αναψυκτικού.
Ασφαλή με… πιστοποίηση
Μπορεί ορισμένες φορές να αμφιβάλλουμε για την ασφάλειά της, όμως, η αλήθεια είναι ότι η ασπαρτάμη έχει ελεγχθεί με πολύ αυστηρές διαδικασίες από τους φορείς που είναι υπεύθυνοι για την Ασφάλεια των τροφίμων μας, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Αρχή ενοικιαζομενα σπιτια για φοιτητεσ βολος την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) στην ευρώπη και τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις ΗΠΑ, πριν εγκριθεί για χρήση στα τρόφιμα και τα ροφήματά μας.
Επίσης, όπως κάνουν άλλωστε για όλα τα πρόσθετα τροφίμων, ενοικιασεισ κατοικιων νοτια προαστια βολος οι φορείς αυτοί έχουν θεσπίσει μία τιμή Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης (ADI) για την ασπαρτάμη, δηλαδή τη μέγιστη ποσότητα ασπαρτάμης που μπορεί κανείς να καταναλώνει καθημερινά εφόρου ζωής χωρίς κανένα κίνδυνο για την υγεία του, και η οποία είναι 40 mg ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα.
Επιπλέον,οι ρυθμιστικές αρχές έχουν ορίσει τις ανώτατες ποσότητες ασπαρτάμης που μπορούν να προστίθενται σε κάθε κατηγορία τροφίμου και ροφήματος, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι καταναλωτές δεν ξεπερνούν τη τιμή ADI με το καθημερινό τους διαιτολόγιο.
Όντως, έχει φανεί ότι η μέση πρόσληψη ασπαρτάμης από όλες τις πηγές είναι πολύ χαμηλότερη του ADI (δεν υπερβαίνει τα 10mg/kg/μέρα) ακόμα και στα άτομα που καταναλώνουν συχνά ασπαρτάμη, όπως τα παιδιά με διαβήτη.
Mε βάση τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα και σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, η ασπαρτάμη είναι ασφαλής για κατανάλωση από όλες τις ομάδες του πληθυσμού συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, των ατόμων με διαβήτη, τις έγκυες γυναίκες και τις γυναίκες που θηλάζουν.
Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε ότι τα άτομα με το σπάνιο γενετικό νόσημα φαινυλκετονουρία (PKU) δεν μπορούν να μεταβολίσουν το αμινοξύ φαινυλαλανίνη και για αυτό πρέπει να αποφεύγουν την ασπαρτάμη, όπως άλλωστε και τα τρόφιμα που την περιέχουν (π.χ.το κρέας και τα γαλακτοκομικά).
Πηγή: nutrimed.gr
ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
source: http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=278301&catID=22
ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ…