Tuesday, June 18

Най-скъпият в света гъбен трюфел

Miel § Truffes / Акациев пчелен мед с трюфели e висококачествен пчелен продукт, дело на френската компания Famille Mary. Много хора през целия си живот не са успели да опитат гъбата на трюфели. Пресни бели трюфели могат да бъдат дегустирани през октомври-януари, най-вкусните екземпляри се събират през ноември и декември. „След декември излиза вид зимен трюфел (Tuber brumale), а през януари и трюфелът борчии (Tuber borchii), който наподобява белия по аромат и вид, но е сравнително по-евтин. Червеният трюфел е често срещан европейски вид, който се характеризира с червен оттенък на горния слой. Разрешителните ще се издават от шестте държавни горски предприятия в страната. Търсачи и търговци на гъби и горски плодове подготвят общонационален протест в центъра на София, предава NOVA. Въпросът беше отново повдигнат след като в края на 2022 беше разкрита поредната голяма измамна група, извършвала данъчни престъпления и пране на пари чрез търговия с трюфели. И отново след обсъждане между колегите се стигна до изненадващи разкрития.

Видове, които растат по-близо до повърхността, могат да изместят почвата – в близост до дърветата се виждат малки могили. За разлика от другите гъби, трюфелите растат под земята. Допреди 15 години малцина от нас допускат, че трюфелите ухаят под земята в Пирин, Лудогорието, Шуменското плато и Странджа, макар че още по времето на социализма се разчува, че в България има от деликатесната гъба. Плодовите тела се намират под широколистни и иглолистни дървета; те узряват от декември до април. Например черният зимен трюфел може да се открие от декември до март и е ценен от готвачите заради своята издръжливост и лесно отглеждане. Есенен трюфел или бургундски трюфел – ценен по-ниско от останалите френски и италиански колеги. Еленски трюфел: расте в смърчови или смесени гори, мицелът се комбинира със смърч. В краен случай е необходимо да се пръска на 14 дни при болести. Първо, те са под карантина за няколко седмици при стерилни условия. Гъбата от този вид е агресивна, унищожава конкурентни растения, поради което е по-лесно да се намери гъбата под земята, отколкото други. Всяка гъба има свое родословие, което посочва времето на събиране, дървото, под което е намерено, името и породата на кучето. Факт е, че “животът” на гъбата преминава под слой земя (дълбочина около 20 см) и зависи от храсти и дървета.

Те са малки, само 2,5-5 см в диаметър, с тегло около 250 г. Ние се задоволяваме само с най-доброто качество и вие ще се възползвате от това! Ако изкупуването, търговията и превозът на цената гъба се правят нелегално, санкциите са малко по-солени – между 3000 и 5 000 лв. Видът се поддава на отглеждане, но цената му е ниска. Една година след засаждането се събират първите плодове, а след 5 години се получават до 20 кг продукти на хектар. Забелязвайки години на насекоми, хората определят местоположението на трюфела. Реколтата започва да се получава само 5-10 години след полагането на горичката. Оказва се, че след преминаване през тялото на дива свиня, спорите стават способни да покълнат, но само на удобно място – до някои дървета. Местните отдавна са забелязали, че някои видове мухи (т.нар. Той яде корените на тези растения, като им дава някои от хранителните вещества. Оказва се, че тези ценни гъби съдържат същото психоактивно вещество, както и канабисът, разказва BBC Earth. Представям го с оглед на това, че данъчната администрацията сама е приела, макар и в друго производство, че тези данъци са платени на правно основание и са били дължими.

По друго време на годината има само консервирани, те имат много по-лош вкус. В същото време се задължава да продава само на прекупвачите. Тези гъби се настъргват и с тях се поръсват различни видове ястия. Съществуват стотици видове, но само няколко десетки от тях са изключително търсени. Сред тях са годни за консумация, условно годни за консумация и дори отровни. Има приятен плодов аромат, но гъбата е негодна за консумация. Войната е между събирачите на гъби, които използват специално обучени за търсене кучета и тези, които ровят дупки с лопати и гребла за по-евтино и бързо, но унищожават земята. Подходящо време за засаждане е пролетта, когато няма опасност от замръзване на повърхността на земята. Особеността на този вид е плитко погребение под земята, понякога плодните тела дори излизат на повърхността. “Тогава още не им е сезонът и те само са сформирали плодни тела – разказва Чокова. Расте само в определени райони на Пиемонт, в Северна Италия. Сега във Франция се отглеждат само 50 тона трюфели годишно. Годишно за чужбина се изнасят между 100 и 500 тона – основно за Италия, Франция и Испания.