Monday, June 24

Плантация с трюфели носи до 20 000 лв./дка годишно – Агроновините

Стрелецът е избягал. Пострадалите живеят в съседното село Хрищени и редовно се занимават с търсене на трюфели. Шест вида трюфели се купуват в страната с търговска цел – летният черен (Tuber aestivum), който се събира от април до септември, а наесен се застъпва с черен есенен трюфел (Tuber uncinatum). През септември започва събирането на прочутия бял трюфел (Tuber magnatum pico), който се събира, заедно черния есенен трюфел до края на декември. Според съда, второто обвинение за пране на пари, което е повдигнато срещу двамата обвиняеми, е некоректно и не се подкрепя от доказателствата по делото, но обосноваността на първото, е достатъчна за задържането им под стража. Д. и И. Л., всеки от двамата да извърши престъпление във връзка с оказване на въздействие на свидетели, на чийто показания се основава повдигнатото им обвинение. Д. и И. Л., за повдигнатото им обвинение за това, че в периода от месец януари 2022 г. Израелският стартъп отглежда зимни трюфели от черен перигор (Tuber Melanosporum) в индустриален мащаб в Голанските възвишения, като се започне със семената на растенията гостоприемници, които покълват и отглеждат чрез биологична процедура за развитие на първоначалната им коренова система. В неголеми количества у нас се среща черният трюфел Tuber mesentericum, който има силен аромат на фенол, на лекарства, но също се изкупува, среща се и гладкият черен трюфел Tuber macrosporum.

В момента 1 кг е около 100 лв., но зимата белият и най-скъп стига до 7000-8000 лв. Друг проблем е, че самото разрешително струва 36 лв. Пълноценният мицел от трюфел е способен да дава плодове в продължение на 25-30 години, което означава, че е постоянно печеливш. Избор на дърво за трюфели Това, че е подходящо според нашите обстоятелства, е от съществено значение за постигане на добра реколта и че не е много сложно. Проверка в интернет показва, че цената им за килограм е около 1 000 евро. Миналата година лешниците са вървели на борсата от 3 до 7 евро за килограм, а трюфелите между 200 и 800 евро, в зависимост от вида им. 800 лешникови дръвчета. И вече събират реколта от трюфели с помощта на кучето Клер. МФ предлага промяна в облагането на хората, които събират и продават билки, гъби, трюфели, диворастящи семена и плодове, за да изсветли тази дейност. Трябва да взимаме пример от италианците как защитават своите трюфели – не дават да се чуе, че някъде другаде може да се събират качествени подземни гъби, дори наричат нашите сурогатни.

Illustration custom illustration hand drawn illustration illustration design

Тези подземни гъби нямат нито корен, нито стъбло, но успешно растат около корените на дърветата. Неофициално чух, че има работна група, която подготвя някакъв закон, но не са не търсили за мнения и становища. Трудно е да се получи такова разрешително – в горското стопанство казват, че или не издават, или че издават определена бройка, явно за свои хора. Мартин Великов и партньорът му са инвестирали над 2 500 евро, за да засадят 120 фиданки лешници на площ от декар и половина. Двама търсачи на трюфели са простреляни с ловна пушка в четвъртък около обед в гората над старозагорското село Люляк. В гората над Люляк пристигат хора от цялата страна, за да търсят ценната диворастяща подземна гъба, разказа Иван Ковачев и допълни, че това не е първият инцидент със стрелба в гората за разпределяне на територия между търсачи на трюфели. Специалистите твърдят, че почвата в България е много подходяща за отглеждане на трюфели, а интересът сред стопаните е провокиран и от това, че могат да получат и европейска субсидия.

Търсят на поразия новото богатство на България! По отношение на осъществяване на контрол не се предвижда осигуряване на допълнителна ресурсна и кадрова обезпеченост, тъй като създаването на режимите ще се съобрази с вече съществуващи такива. Освен лешници стопаните са решили да отглеждат и трюфели, защото са екологична култура, тъй като не се пръскат и не се торят. „Трюфелите се използват най-много в ресторантите, предлагат ги ястия в много малки грамажи, защото те са много скъпи”, обяснява Николета Симон, представител на румънското дружество. В село Lorgues ан Прованс е ресторант, менюто на който е представена от голям брой ястия с трюфели. Показанията, които тя дала, били така вещо оформени, че се създава подозрението, че са предварително изготвени от специалист, след което само подписани от съпругата. Американка в Кюстендил”, представя себе си тя в интервю за БНР. Лошото е, че българският трюфел, веднъж изнесен, вече се представя за италиански на европейския и световния пазар. На брифинг зам.-апелативният прокурор на Пловдив Румен Попов обясни, че групата е действала в района на Пазарджик. А ежегодният панаир на трюфелите в италианския град Алба привлича гастрономи от всички околни региони на Франция, Швейцария и други италиански градове. Вместо с череши, с каквито всички в региона се занимават, със съпруга ѝ решили да заложат на трюфелите и през 2013 г.